26.06.2019.

Bašta fest 2019: 24 filma, originalne nagrade, gosti iz regiona i mnogo dobre muzike

42 magazin, Promo
Promo

Nakon prošlogodišnjeg petog i jubilarnog izdanja, 6. Bašta fest – internacionalni festival kratkog igranog filma – održava se od 4. do 7. jula 2019. u Bajinoj Baštii, a za nagrade se takmiče 24 filma iz 18 zemalja

6. Bašta fest

Bašta fest, koji je pokrenuo i vodi tim mladih filmskih autora, dobar je primer kako se može razviti jedna inicijativa i kako se održava kreativni entuzijazam. Sa idejom da decentralizuje kulturu, festival usmerava bogat filmski, muzički, prateći i edukativni program na Zlatiborski okrug. Najveći uspeh ovog festivala jeste činjenica da je tokom proteklih pet godina postao tačka sretanja studenata, mladih filmskih autora iz čitavog sveta, glumaca iz zemlje i regiona, a među kojima su bili i Dragan Bjelogrlić, Hana Selimović, Milan Marić, Slaven Došlo i Marko Janketić.

Glavni, filmski program Bašta festa je međunarodnog i takmičarskog karaktera. Selektor festivala Nikola Ljuca, u saradnji sa umetničkom direktorkom Majom Šušom, izabrao je 24 filma iz 18 zemalja, od toga četiri domaća, koji čine uzbudljiv i raznovrsan takmičarski program! U tri dana publika će imati prilike da vidi filmove iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, BiH, Danske, Švedske, Poljske, Austrije, Francuske, SAD, Kanade, Belgije, Grčke, Italije, Irana, Holandije i Islanda, a ono na šta je tim festivala naročito ponosan je to što sedam rediteljki potpisuje filmove, kao i da je pet naslova iz regiona.

Bašta fest se svake godine tradicionalno zatvara filmovima domaćih mladih autora, a ovoga puta to je debitantsko dugometražno ostvarenje mladog reditelja Raška Miljkovića Zlogonje!

Pored glavnog takmičarskog, edukativnog, muzičkog i dečjeg programa, u okviru šestog Bašta festa, uz podršku Filmskog centra Srbije, uvodi se nov program Industry – besplatna radionica za prezentaciju projekta namenjena mladim filmskim rediteljima iz Srbije – Bašta Pitch! Mentorka programa je scenaristkinja i producentkinja Mina Đukić. U okviru programa Industry mladi reditelji koji se prijave proći će u višednevnom radu sa mentorom kroz pripremu za završni pič (prezentaciju) poslednjeg dana festivala, kada će žiri izabrati pobednika, koji dobija novčanu nagradu od 500 evra za početak rada na svom ostvarenju.

6. Bašta fest

Nagrade na Bašta festu dodeljuju se za najbolji film u celini – Zlatna imaginacija, najbolju režiju – Zlatna indikacija, najbolju mušku i žensku ulogu – Zlatna interpretacija, za najbolji scenario – Zlatna inspiracija i nagradu za najbolji snimateljski rad – Zlatna vizuelizacija. Budući da ima nameru da podstiče svest o ovoj regiji i pre svega kreativnom ulaganju u Bajinu Baštu, Bašta fest dodeljuje i nagradu Baš ta čast, pojedincu ili inicijativi koju smatra značajnom. Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav omladine koja čini dobar deo publike, kao i volonterskog tima festivala. Bašta fest je decu i mlade prepoznao kao neumorne i znatiželjne posetioce projekcija, ali i kao svoje važne buduće saradnike.

6. Bašta fest

Bašta fest – internacionalni festival kratkog igranog filma održava se od 4. do 7. jula 2019. u Bajinoj Bašti, a ulaz na sve programe festivala je besplatan. Za dodatne informacije i program pratite Bašta fest Facebook.