31.10.2017.

Art u dizajnu enterijera

Andrijana Živković
Gidon Levin

Ako ste ljubitelj umetnosti, neka vaš dom to pokaže

dizajn enterijera

Izrael je prepun kontrasta, pa je tako i u ovom slučaju – zgrada u novom naselju koja spolja izgleda kao da mu pripada, iako sa inovativnim dizajnerskim pomeranjima, a kada uđete, sledi potpuni kontrast koji takođe izgleda kao da mu je baš tu mesto. Ako ste se posle neke izložbe zapitali zašto jedan deo vašeg stana ne podseća na galerijski prostor, i mi smo, zato zavirujemo u stan kolekcionara koji je poželeo da njegova ljubav prema umetnosti bude na vidnom mestu.

dizajn enterijera

Zgrada se nalazi u susedstvu starih kuća u arapskom stilu. Ova oblast grada Jafe trenutno je pod procesom urbane obnove, pa je tako arhitekti pripala čast da učestvuje u urbanoj transformaciji koja ga lično fascinira i da dâ svoj lični pečat koji će ostati u njegovom portfoliju.

‒ Smatrali smo da je važno zadržati posebnu atmosferu postojećeg lokalnog okruženja, istovremeno uvodeći savremen dizajn i koristeći materijale koji su novi za ovu oblast – kažu nam arhitekte.

Zgrada ima dva rezidencijalna segmenta sa po osam stanova koji su namenjeni različitim potrebama stanovništva. U središtu zgrade su prostori u kojima stanari mogu da se međusobno sastanu odmah pored otvorenog prostora namenjenog ventilaciji.

dizajn enterijera

Glavi fasadni element je Mashrabiya, koji je tipičan tradicionalni arapski koncept osmišljen tako da pored estetskog momenta obezbedi hlad, vazdušnu ventilaciju, dotok prirodnog svetla i bude granica i spoj eksterijera i enterijera. Jedan od najvažnijih zahteva ovog projekta bio je da se osmisli Mashrabiya, koja će nastaviti kontinuitet već postojećih uličnih fasada u okruženju, a ono što je inovativno jeste da se, za razliku od tipičnog materijala koji se za nju koristi poput betona ili gline, ovde nalazi čelik.

dizajn enterijera

Niz horizontalnih čeličnih greda i punjenje od perforiranog metala postavljen je tako da čini jedinstvenu fasadnu strukturu. Čelik je odabran i simbolično jer predstavlja dijalog između istorijske i savremene arhitekture.

_dsc1787_copy

A sada dolazimo do stana koji nas je kupio na prvi pogled i naterao da zavirimo u ovu zgradu. Njegov visok plafon od čak pet metara tipičan je za tradicionalni stambeni prostor na ovim prostorima, pa je ovaj element zadržan kao noseći na koji se nastavljaju novi principi arhitekture i dizajna.

dizajn enterijera

Po zahtevu vlasnika, enterijer je dizajniran tako da odgovara umetničkom senzibilitetu jer ovde treba napraviti dom kolekcije u njegovom posedu. Visoke površine zidova nametnule su se kao idealne za slike koje izgledaju kao u galeriji postavljene od poda do plafona. Betonski pod i plafon i beli zidovi poslužili su kao savršen postament.

dizajn enterijera

Jedan od glavnih principa dizajna enterijera bio je stvoriti dugačak prostor sa minimalnim pregradama prostorija kako bi se gledaocu omogućio što bolji doživljaj umetničkih dela. Mali ulaz u dvorište popločan betonom i okružen visokim zidovima bukvalno je prolaz između kontrastne ulice Puškina i umetničke privatnosti unutar stana. U nekoliko koraka ulazite u art svet za koji je nemoguće pretpostaviti da postoji kada gledate spolja.

dizajn enterijera

Dizajn: Petrtzov Architecture
Fotografije: Gidon Levin