22.06.2018.

Angie Stone: Kolege su mi rekle da je vaša publika veoma pozitivna i eto mene u Beogradu!

M. Nikolić
Promo

Njen moćan glas osvojio nas je u planetarnom hitu Wish I Didn’t Miss You početkom 21. veka. Ipak, karijera Angie Stone počela je još krajem sedamdesetih godina prošlog vela kada je bila članica hip-hop trija The Sequence, a potom pevala u nekoliko bendova i sarađivala sa mnogim slavnim muzičarima poput Lennyja Kravitza. Onda je odlučila da se oproba kao solo umetnica i tako osvojila svet. Snimila je sedam albuma, prodala preko šest miliona nosača zvuka širom sveta i tri puta bila nominovana za nagradu Grammy.

Angie Stone
Muzikom se, kako kaže, zarazila uz oca koji je nastupao u gospel kvartetu i koji je malu Angie vodio na nastupe gospel umetnika. To je odredilo njen put i oblikovalo njen upečatljiv i jedinstven izraz. Osim što peva, ova žena moćnog glasa piše pesme, glumi, režira i producira.
Američku R&B i soul divu imaćemo prilike da čujemo 1. jula u okviru festivala Musicology Barcaffe Sessions na teniskim terenima na Kalemegdanu, a mi smo sa njom popričali o svim njenim strastima, o zanimljivim saradnjama i, naravno, o tome zašto je baš sada odlučila da poseti Beograd.

Angie, pre svega dobro došli, veliko je zadovoljstvo razgovarati sa vama.
Zadovoljstvo je moje. Radujem se svom prvom dolasku u Srbiju, jako sam uzbuđena što ću pred novom starom publikom prvi put izvesti svoj repertoar. Mislim da imam i malu tremu.

Recite nam nešto o vašim muzičkim počecima.
Moj prvi kontakt sa muzikom je svakako bio preko mog oca. On je svirao u gospel kvartetu i kao malu zarazio me je bolešću zvanom muzika. Sa tatom sam išla da slušam nastupe gospel sastava i muzičara i bila sam fascinirana tom čistom energijom, iskrenošću i, naravno, moćnim glasovima. Vrlo mlada pridružila sam se horu baptističke crkve, gde sam brzo dobila solo deonice. To iskustvo me je definitivno odredilo. Znala sam da je muzika moj put, bez obzira na to da li ću od nje moći da živim ili ne. Kasnije, u srednjoj školi, sprijateljila sam se sa dve devojke, sa kojima ću kasnije formirati prvi komercijalno uspešan ženski hip-hop bend The Sequence.

Kako je izgledao taj period vašeg života i po čemu ga pamtite?
O, to je bio uzbudljiv period. Bili smo jako mladi, poletni i sve nam je bilo interesantno i zabavno. Nas tri smo bile jako zaštićene od kolega hip-hop izvođača i bendova, ali je sjajno što su nas uvek smatrali sebi jednakim. Nakon hita Funk You Up, bend je zaista postao priznat među celom hip-hop zajednicom, ali i kod mejnstrim publike. Zanimljivo je da su semplove iz Funk You Upkasnije koristili En Vogue, Boogie Down Productions, Ol’ Dirty Bastard, Ice Cube, Flavor Flav, De La Souli Trina. Najpoznatija pesma u kojoj je iskorišćen naš ring-ding-dongingbio je hit Dr. Drea za hit iz 1995. Keep Their Heads Ringin.

Kada ste odlučili da započnete solo karijeru?
Pre nego što sam krenula da se muzikom bavim solo bila sam u nekoliko bendova. Nakon rada sa grupom Vertical Hold, iako smo zaista imali nekoliko ozbiljnih hitova na listama, odlučila sam da je bilo dosta rada u kolektivu. Biti u bendu je sjajna stvar, sa jedne strane. Ta stvaralačka energija sa osobama sa kojima se razumeš u muzičkom smislu je možda nešto najlepše što postoji. Sa druge strane, rad u bendu takođe oduzima mnogo energije i sve odluke se donose ne duplo teže nego onoliko teže koliko članova benda ima. Svako ima svoje mišljenje, svi smo različiti, a kao izvođači svi imamo jake ličnosti. Odlučila sam da je vreme da svetu predstavim Angie kao individuu i kao samostalnog umetnika.

Bili ste prateći vokal Lennyju Kravitzu na njegovom petom albumu. Dosta vremena posle te saradnje obradili ste njegovu pesmu Heaven Help. Moramo da kažemo da je vaša verzija bolja, a nas zanima zašto ste se odlučili baš za nju?
Album na kome se nalazi ta pesma Black Diamondposvećen je mojoj ćerki koja se zove Diamon, a tada je bila tinejdžerka. Iako je raznovrstan, bio je jako emotivan. Kada sam ga radila, aktivno sam se družila sa Lennyjem. Bili smo jako bliski. Nekoliko puta sam na nekim od naših druženja pevala tu pesmu, a on mi je sam predložio da uradim svoju verziju jer je bio oduševljen kako je ležala mom glasu i kako sam je donosila. I zaista, osećala sam tu pesmu duboko. Bio je to period mog života kada sam raskrstila sa sopstvenim demonima i bila sam spremna da primim ljubav u svoj život. Hvala što vam se dopada moja verzija, jako mi je draga. Ipak, samo jedan je Lenny.

Većina ljudi vas vidi samo kao pevačicu, a vi se bavite i pisanjem tekstova, glumom, produkcijom… Recite nam nešto više o tome.
Uskoro će biti 40 godina kako sam u muzičkom poslu. U početku to je bilo jedino čime sam želela da se bavim. Međutim, kako je vreme odmicalo, primetila sam da me zanima još mnogo stvari i to ne samo onih koje se dešavaju ispred kulisa, kao što su pevanje ili gluma, već i onih koje se događaju iza kulisa. Shvatila sam da me zanima čitav proces nastajanja muzike i želela sam da budem u mogućnosti da svoje ideje iznesem od početka do kraja. Što se glume i režije tiče, smatram da je vrlo povezano sa muzičkim nastupima. Svaki moj koncert je neka vrsta glume i režije. Tako da su mi svi ovi poslovi prirodno legli.

Jedna od vaših najpopularnijih pesama u Srbiji jeste Wish I Didn’t Miss You. Kada izvodite tu pesmu, o čemu razmišljate, koje emocije vam ona budi?
Stvarno? Eto, to je jedna korisna informacija pred dolazak u Beograd. Ova pesma govori o razočaranju, o situaciji koju je većina nas doživela u nekom trenutku života. Verujem da se tu krije razlog njene popularnosti. Ona zaista komunicira sa emocijama slušalaca. Drugi razlog je, verujem, to što se oseća iskrenost sa kojom sam je izvela. Između ostalog, pesma je bila potpuni iskorak iz onoga što se u tom trenutku dešavalo na mejnstrim muzičkoj sceni i zaista se izdvojila.

Zašto ste odlučili da dođete u Srbiju i pružite nam to zadovoljstvo da čujemo vaš glas uživo?
Iskreno, nisam to imala u planu. U poslednje vreme trudim se da ne putujem predaleko. Međutim, direktor festivala Musicology Barcaffe SessionsMiša je kao veliki fan bio uporan da me dovede u ovaj region. Već nekoliko godina bili smo u prepisci i pomislila sam – vau, pa oni me zaista žele tamo! Nakon jednog jako lepog imejla koji smo od Miše dobili odlučili smo da dođemo u Srbiju i Sloveniju, gde sviramo dan kasnije. Nakon što smo potvrdili ove nastupe, više sam se raspitala o Srbiji i Sloveniji i  moram priznati da jedva čekam da dođem u vašu lepu zemlju. Od kolega sam čula da je vaša publika jedna od najpozitivnijih u svetu i radujem se razmeni energije.

I za kraj, recite nam kako se opuštate?
Moram da priznam da u poslednje vreme volim da pustim ploču koja mi se tom trenutku sluša i da se zavalim u svoju fotelju, sa šoljicom dobrog, jakog espresa ili biljnog čaja ukoliko je veče. U ovoj fazi svog života volim osećaj mira i blagostanja, a nakon igranja sa unukom, zaista mi je potreban odmor (smeh).

angie stone