27.11.2016.

Norveški san – Hadarova kuća

Andrijana Živković
Marius Rua

U potrazi za mestom gde otputovati i provesti dva slobodna dana daleko od gužve u saobraćaju, mejlova, obroka u pauzama između posla i neprestanih notifikacija na telefonu nailazimo na fotografiju koja momentalno prenosi atmosferu koju tražimo. Norveška, obala mora, mala kuća odmah pored vode sa neverovatnim pogledom na okolna ostrva Norveškog mora. Bookmark!

Sledećeg dana stupamo u kontakt sa idejnim tvorcem projekta i saznajemo da je kuća zapravo deo projekta Bygda 2.0, čiji je cilj urbani razvoj ostrva sa fokusom na izgradnji modernih norveških kuća koje imaju koncept dinamičnog sela. A to znači da ljudi koji u selu borave mogu da se bave svojim poslovima u prirodnoj sredini, po principu „živi, radi, uživaj i budi opušten“. Zvuči neverovatno, ali svaki izveden objekat u ovom celokupnom projektu je s tom idejom i sagrađen.

Lokalni kuvar sa ostrva kontaktirao je sa arhitektonskim timom i naručio kuću u kojoj može da radi i da se odmara. Zadatak nije nimalo jednostavan, složićete se. Njegova želja bila je mala kuća koja sa svih strana gleda na more kako bi u njoj imao doživljaj prirodnog okruženja kao i van nje. A da, želeo je i da peca s balkona. I tako je nastala Hadarova kuća.

Iako skromne površine od 50 metara kvadratnih, po organizaciji prostora ovaj objekat ne ostavlja takav utisak. Podeljen je na dve celine: prizemlje čine otvoren ulazni prostor i kupatilo, dok su na spratu kuhinja, dnevni boravak i potkrovlje situirano iznad kuhinjskog dela.

Prirodni materijal kao što je drvo nametnuo se kao očigledan izbor s obzirom na sredinu koja okružuje kuću, pa je tako iskorišćen ne samo za spoljno oblaganje zidova, već i za elemente enterijera. Fasada od drveta nije bila nimalo jednostavan zadatak. Morala je da bude napravljena japanskom metodom, kako bi odolevala nezgodnim vremenskim uslovima ovog norveškog ostrva i bila otporna na požar.

Enterijer je opremljen nameštajem u minimalističkom stilu, dok je kolorit odabran prema bojama karakterističnim za prirodu ostrva.

Došli smo do poslednje stavke na spisku kuvara, a to je pecanje s balkona. Da bi to ispunili, arhitekti su osnovu kuće morali da podele na dva oslonca. Jedan čine drveni stubovi koji podupiru kuću oslanjajući se na stene pored vode, dok je drugi oslonac betonski temelj na čvrstom zemljištu.

I eto, pronašli smo mesto gde vlada harmonija između rada i uživanja u savršenom spoju arhitekture i prirode – Hadarovu kuću.

Dizajn: Asante
Fotografije: Marius Rua