06.12.2016.

Kad arhitekta stvara sebi dom, smesti kadu pored radnog stola

Andrijana Živković
Christel Derksen & Rolf Bruggink

Rolf Bruggink, arhitekta i dizajner, jednostavno je odlučio da stvori dom po sopstvenoj meri. A to nije bio nimalo lak zadatak, iako na prvi pogled ne izgleda tako.

Kada ste arhitekta, onda sebi postavite mnoštvo zahteva i tako sami sebi postanete najteži klijent. Ne olakšava ni činjenica da kuću ne pravite samo za sebe, već i za svoju devojku i psa. No, pošto je zadovoljstvo koje pruža ovo sada završeno zdanje neprocenjivo, projekat je vredan svakog dodatno uloženog truda.

Cilj – inspirativno toplo okruženje za uživanje i radni deo za stvaranje novih projekata. Lokacija – Holandija, Ultreht. Zadatak – transformisati farmersko zdanje iz 1895. u kuću i prostor za rad. Godina – 2016.

Proces izrade ovakvog projekta počinje rušenjem nepotrebnih elemenata starog zdanja. Upravo taj deo bio je ključan za nov zadatak koji je arhitekta sam sebi postavio.

Rolf je odlučio da nakon obrade iskoristi ove originalne materijale koji se nalaze na postojećem rušilištu, odnosno gradilištu, i da ono što je otpad implementira u nešto novo, dovoljno dobro da bude deo njegovog novog doma.

Nekadašnja garaža za kočije iz 19. veka, kasnije privremeno rekonstruisana u poslovni prostor, činila se kao savršen temelj za nov dizajnerski koncept u kom se susreću tradicionalno graditeljstvo i savremene metode gradnje. Jednostavan pravougaoni objekat od opeke i plafonom na visini od 5,5 metara podeljen je na tri zone.

Prva je ostavljena gotovo bez ičega kako bi originalna forma garaže ostala prepoznatljiva. Drugu ili srednju zonu čini potpuno samostalna struktura koja nije vezana za objekat u kom se nalazi. Postavljanjem skulpturalne konstrukcije u sam centar kuće prostor je automatski podeljen na prednji, središnji i zadnji segment. Upravo ovakav objekat istovremeno razdvaja i spaja u celinu čitav prostor kuće.

Treću zonu čini još jedna struktura, samo što je ona povezana sa originalnim objektom i stapa se s njim zahvaljujući dizajnu. Jedina intervencija na originalnom zdanju je novi prozor panoramske veličine kako bi se omogućilo što više prirodnog svetla tokom dana.

U prizemlju kuhinju i toalet razdvaja skulpturalni dnevni prostor, dok se na prvom spratu nalaze spavaća soba, garderober i kancelarija sa kadom – zvuči kao greška, ali to je namerna Rolfova zamisao. Tako to izgleda kad sam praviš kuću za sebe, staviš kadu blizu radnog stola, da nakon opuštenog razmišljanja u toploj kupki ideje odmah baciš na papir.

Kada je osmislio konačan dizajn, Rolf je pronašao partnera za realizaciju. Niek Wagemands mu je pomogao u detaljnom projektovanju elemenata od materijala koje treba ponovo iskoristiti. Jer ovakav prostor zahteva nameštaj koji ispunjava jednake zahteve kao i sam objekat.

Holandski proizvođači napravili su komade od recikliranih materijala, pa je tako tepih koji na fotografijama skreće pažnju – delo studija Tejo Remy & Rene Veenhuizen – stvoreno od stare ćebadi. Centralni komad nameštaja svakako jeste trpezarijski sto načinjen od slojeva recikliranih materijala pronađenih u okolini gradilišta, pa samim tim jasno oslikava Rolfov koncept čitave ideje da stvori novu formu od starih elemenata.

Rolf Bruggink, njegova devojka Yffi van de Berg i njihov pas Janneke Baardmans uselili su se u novi dom stvoren po njihovoj meri.

Arhitekta: Rolf Bruggink
Dizajneri: Rolf Bruggink  i Niek Wagemans
Fotografije: Christel Derksen & Rolf Bruggink