30.11.2016.

Castrova Kuba kroz objektiv Michaela Eastmana

Micheal Eastman
Kako će Kuba izgledati nakon smrti svog lidera Fidela Castra, ostaje da vidimo. Do tada kroz fotografije Micheala Eastmana zamišljamo je kao romantičnu, uzbudljivu, šarenu ali i opasnu ostrvsku državu

Bivši kubanski lider Fidel Castro bio je pravi-pravcati survivor, priča se da je izbegao više od 600 atentata tokom svoje dugogodišnje diktature. Međutim, niko ne živi večno, ali se poneko zauvek pamti. Na Trgu Revolucije u Havani proživeo je neke od najvećih političkih momenata zabeleženih u istoriji – od svojih čuvenih predugačkih govora do posete pape Jovana Pavla II. Castro je od Kube napravio jedinstvenu svetsku državu, dopadala se ona nekima ili ne. Kako će Kuba izgledati u budućnosti, ostaje nam da vidimo. A ono što ona predstavlja danas opisao je fotograf Michael Eastman u svom fotografskom eseju Havana.

Havana

U svojim brojnim radovima internacionalno priznat fotograf Michael Eastman često se fokusira na fasade i enterijere velikih gradova poput Pariza, Rima, Nju Orleansa. Međutim, u seriji fotografija Havana on istražuje kulturu, život na ulicama, male, zabačene delove grada. Skoro hiljadu fotografija koje je napravio na Kubi govori o njegovoj pasiji, ali i o trijumfalnoj prošlosti ostrvske države i o tome koliko su sjaj i slava danas izbledeli.

Fotografije izgledaju gotovo kao ulja na platnu, živih su boja, dramatičnih kontrasta i sa puno detalja. Ljudi se nalaze na samo nekoliko slika, ali one i bez subjekata uspevaju da opišu savremeni kubanski život i sugerišu: prazna stolica, retro automobil, zaboravljeni luster… život u prošlosti. Rezultat je ekvivalent ljubavnoj pesmi gradu kroz osvrt na njegovu istoriju, kulturu i pre svega – osećanje.